Quiz Niezwykła moc chleba - pieczywo obrzędowe w kulturze ludowej Na wystawie zapoznamy się z różnymi przykładami pieczywa o niezwykłej mocy, przypisywanej mu jeszcze nie tak dawno. Przedstawione zostały najciekawsze formy, zarówno z kultury polskiej, ukraińskiej jak i żydowskiej. Wskazówka - wszystkie odpowiedzi znajdziesz na tablicach! Jak nazywał się chleb zaduszny przygotowywany w formie małych bułeczek przed dniem Wszystkich Świętych? zaduszki powałki kukiełki chałki Pieczywo z dodatkiem jajek o lekko słodkawym smaku, pieczone z okazji szabatu i wszystkich innych świąt żydowskich, to...? hamanowe uszy maca chałka reszyt Co to jest kukiełka? Dużych rozmiarów bułka pieczona przez matkę chrzestną dla nowo narodzonego dziecka Wypiek z ciasta drożdżowego w kolistym kształcie wypełniony nadzieniem z sera lub jabłek Pieczywo obrzedowe nadziewane różnymi pastami Chleb zaduszny rozdawany żebrakom na cmentarzach Pieczywo w kształcie niewielkiej okrągłej bułeczki, z mąki pszennej, drożdży i wody, używane w czasie liturgii prawosławnej, to...? opłatek chałka kołacz prosfora W jakim celu wypiekano "nowe latka"? by wręczyć je jubilatowi w czasie urodzin, rodzaj dawnego "tortu" by dać je do pożywienia zwierzętom, z okazji Nowego Roku by zapewnić sobie szczęście i pomyślność na kolejny rok by przyspieszyć nadejście wiosny Gotowy do wysłania