Czy wiecie czym były korowaje, kołacze, byśki i nowe latka?

To tylko niektóre z wyrobów pieczywa obrzędowego, które prezentujemy na nowej wystawie „Niezwykła moc chleba – pieczywo obrzędowe w kulturze ludowej”.

Pieczywo obrzędowe uświetniało dawniej obrzędy rodzinne jak wesele czy chrzciny, bez niego te uroczystości nie mogły się odbyć. Zwyczaj wymagał wypieku danego pieczywa z zachowaniem właściwego składu surowcowego, receptury, metody wypieku i czasu jego przygotowywania. Wiele z czynności przy przygotowywaniu np. korowaja miało charakter magiczny, który miał gwarantować szczęście młodej parze.
Na wystawie pokazujemy polskie pieczywo obrzędowe z uwzględnieniem wątków wielokulturowości, a więc także wywodzące się z tradycji żydowskiej, prawosławnej, jak i wytwory międzykulturowe z natury jak, np. korowaje. Wszystkie wypieki przygotował zgodnie z tradycyjnymi recepturami utalentowany, wyróżniony wieloma nagrodami twórca ludowy Michał Kowalik.

Planowane są także warsztaty dla wszystkich grup wiekowych, na których będzie można własnoręcznie przygotować elementy pieczywa obrzędowego, ozdobić korowaj czy wykonać szyszki weselne.

❗❗❗Zapraszamy serdecznie❗❗❗

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024